Darmowa dostawa już od 200 zł.

Zrób zakupy za minimum 200 zł i zyskaj darmową przesyłkę.
Oliwa z oliwek Extra Virgin - Cortijo del Velez- 500 ml.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Oliwa Extra Virgin klasy PREMIUM Cortijo del Velez to prawdziwy płynny skarb ze słonecznego regionu Andaluzji. Wyselekcjonowana oliwa z oliwek, wyciskana w malowniczej miejscowości Jaen, które słynie z krajobrazu "morza" oliwnych drzew.
Dlaczego akurat Cortijo del Velez ? Zbioru dokonuje się w tradycyjny manualny sposób, na przełomie Października i Listopada, czyli w czasie kiedy owoce mają w sobie najwięcej wartości.
Co niezwykle istotne ! Producent NIE używa przegnitych, robaczywych i zawilgoconych owoców, zbieranych z plandek, ułożonych pod drzewami, jak to się zwykło robić przy masowych produkcjach marketowej oliwy "extra virgin"!
Owoc wyciskany jest wyłącznie mechanicznie, na zimno i natychmiast po zbiorach. Wszystkie te czynniki mają wpływ na jakość oliwy i jej ekstremalnie niskiej kwasowości (0,1), która plasuje ją w czołówce najlepszych na świecie.
Czym jest kwasowość ? Zapraszam do krótkiego artykuły na FB - https://www.facebook.com/
Degustacja : Wyczuwalny zapach zielonych liści, oraz świeżej trawy. Miękka, oraz zbalansowana pikantność i goryczka, przeplatająca się ze słodyczą pomidora i dojrzałych fig.
Cortijo del Velez produkowana jest z odmiany oliwek Picual, które należą do czołówki najlepszych odmian na świecie. Cechą nadrzędną jest obfita ilość polifenoli, które w degustacji odbieramy jako delikatne drapanie w gardle. Pamiętajmy, że jeśli oliwa jest pozbawiona tzw. "drapania" to oznacza, że brak w niej dobroci, której przecież tak łakniemy by być zdrowymi.
Odnosząc się do percepcji gorzkiego smaku w kubkach smakowych języka, można powiedzieć ,że dzieję się tak dzięki obecności dużej ilości polifenoli, czyli związków przeciwutleniających. Mają za zadanie chronić oliwę z pierwszego tłoczenia przed utlenianiem i nadają temu pokarmowi więcej niż udowodnione naukowo, wysokie wartości odżywcze. Oleuropeina to nazwa bardzo silnego i głównego związku przeciwutleniającego znajdującego się w miąższu zielonych (świeżych) oliwek, który nadaje gorzki smak pożądany przez doświadczonego i świadomego konsumenta .
Odmiana Picual to również bogactwo tłuszczy jednonienasyconych. Zawiera również kwasy omega-3 i omega-6.
W ciągu ostatnich lat pojawiły się liczne wyniki badań, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe ( MUFA - Monounsaturated fatty acids) odgrywają ważną role w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Czy oliwa z oliwek się psuje?
Oliwa z oliwek jest produktem naturalnym i podobnie jak miód nie psuje się.
Proces jełczenia następuje dużo później w oliwach z oliwek wysokiej jakości jak powyższa, czyli o niskiej kwasowości i o wyższej zawartości polifenoli ( odmiana Picual ).
Rekomendowana przez producenta data spożycia ,dla otwartej przez Ciebie karty produktu ,by zachować maksymalne wartości to : Czerwiec , 2026
Co jeśli rekomendowany termin upłynął ? Nie stanowi to żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Prawdą jest jednak, że jej jakość z upływem czasu ulega pogorszeniu i produkt traci swoje pierwotne właściwości i smak.