Darmowa dostawa już od 200 zł.
Zrób zakupy za minimum 200 zł i zyskaj darmową przesyłkę.
Darmowa dostawa (InPost Paczkomaty 24/7) już od 200,00 zł.

Oliwa z oliwek Extra Virgin - Cortijo del Velez- 500 ml.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 65,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

65.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Kod produktu: 012_20230108203650

Opis

 

Oliwa Extra Virgin klasy PREMIUM Cortijo del Velez to prawdziwy płynny skarb ze słonecznego regionu Andaluzji. Wyselekcjonowana oliwa z oliwek, wyciskana w malowniczej miejscowości Jaen, które słynie z krajobrazu "morza" oliwnych drzew. 

Dlaczego akurat Cortijo del Velez ? Zbioru dokonuje się w tradycyjny manualny sposób, na przełomie Października i Listopada, czyli w czasie kiedy owoce mają w sobie najwięcej wartości.

Co niezwykle istotne ! Producent NIE używa przegnitych, robaczywych i zawilgoconych owoców,  zbieranych z plandek, ułożonych pod drzewami, jak to się zwykło robić przy masowych produkcjach marketowej oliwy "extra virgin"!  

Owoc wyciskany jest wyłącznie mechanicznie, na zimno i natychmiast po zbiorach. Wszystkie te czynniki mają wpływ na jakość oliwy i jej ekstremalnie niskiej kwasowości (0,1), która plasuje ją w czołówce najlepszych na świecie.

Czym jest kwasowość ? Zapraszam do krótkiego artykuły na FB - https://www.facebook.com/100866658514449/posts/163729155561532/

Degustacja : Wyczuwalny zapach zielonych liści, oraz świeżej trawy. Miękka, oraz zbalansowana pikantność i goryczka, przeplatająca się ze słodyczą pomidora i dojrzałych fig. 

Cortijo del Velez produkowana jest z odmiany oliwek Picual, które  należą do czołówki najlepszych odmian na świecie. Cechą nadrzędną jest obfita ilość polifenoli, które w degustacji odbieramy jako delikatne drapanie w gardle. Pamiętajmy, że jeśli oliwa jest pozbawiona tzw. "drapania" to oznacza, że brak w niej dobroci, której przecież tak łakniemy by być zdrowymi. 

Odnosząc się do percepcji gorzkiego smaku w kubkach smakowych języka, można powiedzieć ,że dzieję się tak dzięki obecności dużej ilości polifenoli, czyli związków przeciwutleniających. Mają za zadanie chronić oliwę z pierwszego tłoczenia przed utlenianiem i nadają temu pokarmowi więcej niż udowodnione naukowo, wysokie wartości odżywcze. Oleuropeina to nazwa bardzo silnego i głównego związku przeciwutleniającego znajdującego się w miąższu zielonych (świeżych) oliwek, który nadaje gorzki smak pożądany przez doświadczonego i świadomego konsumenta .

Odmiana Picual to również bogactwo tłuszczy jednonienasyconych. Zawiera również kwasy omega-3 i omega-6.

W ciągu ostatnich lat pojawiły się liczne wyniki badań, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe ( MUFA - Monounsaturated fatty acids) odgrywają ważną role w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. 

 

Czy oliwa z oliwek się psuje?

Oliwa z oliwek jest produktem naturalnym i podobnie jak miód nie psuje się.

Proces jełczenia następuje dużo później w oliwach z oliwek wysokiej jakości jak powyższa, czyli o niskiej kwasowości i o wyższej zawartości polifenoli ( odmiana Picual ).

 

Rekomendowana przez producenta data spożycia ,dla otwartej przez Ciebie karty produktu ,by zachować maksymalne wartości to  :  Czerwiec , 2026 

Co jeśli rekomendowany termin upłynął ? Nie stanowi to żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Prawdą jest jednak, że jej jakość z upływem czasu ulega pogorszeniu i produkt traci swoje pierwotne właściwości i smak.

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl